Nacinam polędwiczkę i wciskam w nią plastry pysznego owocu. Po upieczeniu smakuje, jak marzenie

Dodano:
Polędwiczka pieczona z kaki Źródło: Shutterstock / Lesya Dolyuk
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które szybko można zamienić w pyszny obiad. Ja często ją nacinam i przekładam pełnymi smaku dodatkami. Ostatnio sięgnęłam po coraz popularniejszy u nas owoc i efekt był znakomity.

Polędwiczka to najszlachetniejsza część wieprzowiny. Jest niezwykle delikatna, dzięki czemu nie wymaga długiej obróbki termicznej. Co więcej, zbyt długie pieczenie czy smażenie, może jej wręcz zaszkodzić. Dlatego chętnie sięgam po to mięso nawet w tygodniu. Ostatnio wpadłam na pomysł, by połączyć to mięso z pysznym owocem persymony. I wcale się nie zawiodłam.

Co to jest kaki?

Kaki to owoc znany też pod nazwami persymona, hurma lub sharon. Ze względy na swoje właściwoścy bywa też nazywany owocem bogów. Jest coraz popularniejszy w naszych sklepach i to po przystępnych cenach. Pochodzi z Azji, a charakteryzuje się błyszczącą, pomarańczowo-żółtą skórką i kształtem przypominającym pomidora. Kaki ma słodki, pomarańczowy miąższ w smaku podobny do śliwki. Zachwyca swoją konsystencją i faktem, że nie ma w nim pestek.

Owoc kaki przed spożyciem należy obrać, gdyż jego skórka jest dosyć gruba i w zasadzie niejadalna. Po pokrojeniu w plastry czy na cząstki, persymonę można jeść na przekąskę, a także dodawać do deserów i ciast. Owoc ten da się też wykorzystać do sałatek, smoothie i puddingów. Sprawdzi się również jako nadzienie do mięs, np. do drobiu czy wieprzowiny.

Jak zrobić polędwiczkę pieczoną z kaki?

Polędwiczkę pieczoną z persymoną robi się prosto i szybko. Przyprawione mięso należy najpierw obsmażyć, a potem naciąć i poprzekładać cząstkami lub plastrami kaki. Ja dokładam też cieniutkie plastry cebuli, dzięki czemu po upieczeniu mięso zyskuje wyraźniejszy smak.

Przepis: Polędwiczka pieczona z kaki

Pieczona polędwiczka wieprzowa przekładana owocem persymony i cebulą smakuje wyśmienicie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa ok. 600 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 owoce kaki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Czosnek obierz, rozgnieć, wymieszaj z musztardą, miodem i łyżką oleju. Marynatą posmaruj mięso, odstaw je na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Smażenie mięsaKaki umyj, pokrój w plastry lub cząstki. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Polędwiczkę wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Połóż na nim polędwiczkę i zrumień ją ze wszystkich stron.
  3. Pieczenie polędwiczkiObsmażoną polędwiczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Natnij ją od góry w kilku miejscach. W każde nacięcie włóż po plastrze kaki i cebuli. Mięso posyp wiórkami masła. Przykryj i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inna wersja polędwiczki z persymoną

Polędwiczkę z kaki można też nadziać w nieco inny sposób. Mięso wystarczy naciąć wzdłuż i wypełnić pokrojonym w kostkę owocem persymony. Można go wymieszać np. z kawałkami sera pleśniowego lub kwaśnej żurawiny. Potem całość należy obwiązać bawełnianą nicią, obsmażyć i upiec. Tak przygotowane mięso będzie soczyste i oryginalne w smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...